A magyar hatóságok segítségével elfogták Budapesten Fazekas Istvánt, akit egyebek mellett 45 ezer dollárnyi kenõpénz elfogadásával vádolnak Floridában. A South Florida Business Journal úgy értesült, Fazekast – “az egykori köztisztviselõt” – kiadják a hatóságok.

Megszökött a floridai bíróság tárgyalásáról Fazekas István (“Steven”), akit a magyar hatóságok segítségével sikerült nemrégiben õrizetbe venni. A South Florida Business Journal címû napilap pénteki számában azt állítja, hogy Fazekas korábban “köztisztviselõ” volt – ám nem részletezi, hogy mit is jelent ez.

Fazekas ellen 38 vádpont merült fel Floridában, így csúszópénzek kifizetése és “szervezett csalás”. Az ügylet összértéke egymillió dollárnyi: “Steven” két cége kapott ekkora összeget más, locsoló- és öntözõfejeket gyártó vállalkozásoktól. Fazekas valószínûleg elfogadott 45 ezer dollárnyi kenõpénzt két független vállakozástól. Még február ötödikén vették õrizetbe, majd állt Miamiban bíróság elé. A tárgyalásrõl nemes egyszerûséggel meglépett: utoljára akkor látták, amikor beszállt a liftbe, és elhagyta az épületet.

Az újság úgy tudja, a magyar Külügyminisztérium, illetve a magyar kormányzat komoly segítséget nyújtott Fazekas kézre kerítése érdekében. Az õrizetbe vételre Budapesten került sor, egy amerikai “Marshal” jelenlétében, akinek joga van külföldön is eljárni körözött személyek ellen.