Az Európai Unió egységesen szabályozott keretek között rendezi a jövőben a különvált párok gyermekeivel kapcsolatos jogi perpatvarokat. A közösség igazságügyi miniszterei elfogadtak egy direktívát, amely arra hivatott, hogy pontosan kijelölje a bíróságok illetékességét az egyik tagországból a másikba “elrabolt” – vagyis a másik szülő beleegyezése nélkül elvitt – közös gyermekek ügyében.

Brigitte Zypries német és Dominique Perben francia igazságügy-miniszter nagy sikernek nevezte a megegyezést az egységes európai jogi térség megteremtését illetően. Perben szerint a fő probléma eddig az volt, hogy sok kétnemzetiségű család a szülők különválása után egy soha véget nem érő konfliktusban találta magát: megesett, hogy a gyerekek már felnőttkorba léptek és az ügy még mindig nem volt lezárva.

A 2005 márciusában életbe lépő új szabályozással mindez megváltozik. Az új rendelkezés fő előnye, hogy előírja a bíróságoknak, hat héten belül hozzanak határozatot – közölte Zypries német miniszter. A döntésre való hosszadalmas várakozás ugyanis új körülményeket teremt, ami tovább odázza a végleges ítélet megszületését. Ítélethozatal előtt a jövőben meg kell hallgatni az “elrabolt” gyermekeket is, s ugyanez érvényes a felügyeleti jogot gyakorló szülőre is. Az ítélet minden további jogi hercehurca és a másik érintett ország bírósága általi megerősítés nélkül végrehajtandó – szögezte le a német igazságügy-miniszter.

A teljes cikk: http://eu.mti.hu/news.asp?…