Tizenöttől húsz évig terjedő börtönbüntetés kiszabását kérte a hágai Nemzetközi Törvényszék ügyésze hétfőn Momir Nikolic boszniai szerb katonatisztre, aki hajlandó volt magát bűnösnek vallani a srebrenicai vérengzés ügyében ellene felhozott, emberiesség elleni bűnök elkövetésére vonatkozó vádpontban.

A törvényszék őrizetében lévő Nikolic májusban elismerte, hogy kulcsszerepet játszott annak a több mint 7 ezer boszniai muzulmán férfinak és fiúnak a lemészárlásában, akiket Srebrenica 1995. július 11-ét követő bevétele után végeztek ki a boszniai szerb fegyveres erők.

A törvényszéknek ajánlott büntetési tételt Peter McCloskey, a hágai testület ügyésze jelentette be a törvényszék székhelyén. A hágai ügyészség ezt követően ejtette a Nikolic ellen népirtás és háborús bűnök elkövetése miatt szintén felhozott vádpontokat, és úgy döntött, hogy 15-20 éves szabadságvesztés kiszabását kéri. Nikolic az egykori boszniai szerb katonai vezetők közül elsőként ismerte el bűnösségét a srebrenicai vérengzéssel kapcsolatban.