Ruházatátvizsgálásra igazoltatás közben, akár az utcán is sor kerülhet, a motozás viszont konkrét személynél történő konkrét tárgy keresése, ahol lehetőség van a testnyílások átvizsgálására is, így az csak zárt térben történhet – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) alezredese az MTI-vel.

A ruházatátvizsgálásról a rendőrségről szóló törvény rendelkezik, az átvizsgálás igazoltatás közben történik, indokolt esetben – tette hozzá Kiss András, a pályaudvarok és aluljárók közrendjének, közbiztonságának biztosítására létrejött csoport vezetője annak kapcsán, hogy sokan összetévesztik a ruházatátvizsgálást a motozással.

Megjegyezte: 100 igazoltatásból egy-két esetben van ruházat-átvizsgálás.

A főkapitányi biztos elmondta: ruházatátvizsgálásra igazoltatáson túl sor kerülhet egy terület fokozott ellenőrzésekor, személyi szabadságot korlátozó intézkedések foganatosításakor, rendőrség által biztosított rendezvényekre vagy fontos állami hivatalokba történő belépéskor.

A ruházatátvizsgálás a felsőruházatra terjed ki, lehetőség szerint az igazoltatottal azonos neműnek kell végeznie. A rendőr kérheti az igazoltatott iratait, megkérheti, ürítse ki zsebeit, táskáját, tárcáját, de nincs joga ezekben turkálni.

A ruházatátvizsgálás során a rendőrnek körültekintően kell eljárnia, hogy az igazoltatott ne kerüljön kényelmetlen helyzetbe, az átvizsgálás nem lehet szeméremsértő, az igazoltatottnak nem lehet olyan érzése, hogy a rendőr “tapogatja” – tette hozzá a főkapitányi biztos.

Elmondta: az eljárás úgy zajlik, hogy a rendőr az átvizsgálás előtt megkérdezi, van-e szúró-vágó, vagy bármilyen veszélyes eszköz a vizsgáltnál. Ha nemmel válaszol, a rendőr végigtapogatja a csuklótól a bokáig a testet, és ha érez valami gyanúsat, akkor megkéri a motozottat, tegye ki, vagy maga a rendőr veszi ki.

Megjegyezte: ha körözött személyt fognak el, akkor kötelesek átvizsgálni a ruházatát.

Kiss András a motozásról szólva elmondta: annak módjáról a büntetőeljárásról szóló törvény rendelkezik.

Már eljárás alá vont személlyel szemben alkalmazható, konkrét személynél konkrét tárgy keresése a motozás. Alanya a terhelt, vagy olyan személy, akinél megalapozottan feltehető, hogy bizonyítási eszközt vagy elkobozható tárgyat tart magánál – ismertette a részleteket az alezredes.

Megjegyezte: a motozásnál a testüregeket is át lehet nézni, ezért ezt csak orvos vagy kiképzett ember végezheti, természetesen utcán nem.