Az Országgyűlés rendészeti bizottsága keddi ülésén tárgyalt a szabálysértési törvény módosítására irányuló képviselői indítványról. A tanácskozáson elhangzott: a Belügyminisztériumban megkezdődött a szabálysértési törvény felülvizsgálata, ennek szabályozási koncepciója már elkészült.

Két szocialista képviselő, Hegyi Gyula és Horváth Csaba, önálló indítványáról tárgyalt keddi ülésén az Országgyűlés rendészeti bizottsága. A törvényjavaslat célja, hogy szabálysértés esetén akkor is kötelező legyen szabálysértési eljárást indítani, ha az a jogsértő cselekmény társasházak közös tulajdonú helyiségeiben történik.

A bizottsági ülésen Hegyi Gyula elmondta: társadalmi igény jelenik meg javaslatukban, amelyet társasházi közös képviselők civil szervezetei is támogatnak. Bizonyos típusú szabálysértések jelenleg nem szankcionálhatók, holott az a törvényi védelem, amelyet néhány éve a sportrendezvények területére is kiterjesztettek, a társasházaknak is jár – mondta a politikus.

Több képviselőnek viszont fenntartásai voltak: valóban a rendőrség feladata-e a társasházi rendteremtés. Weszelovszky Zoltán (Fidesz) szerint ez azzal a veszéllyel járna, hogy a rendőrség közterületi jelenléte tovább csökkenne.

A tanácskozáson jelenlévő belügyminisztériumi szakemberek sem támogatták a törvényjavaslatot. A tárca képviseletében Ring Béla leszögezte: egyetért a megfogalmazott célokkal, de szakmailag nem ez a megoldás a legindokoltabb. A BM álláspontja szerint a társasházak túlságosan a magánszférába tartoznak ahhoz, hogy a szabálysértési törvényt az előterjesztők által javasolt módon változtassák.