Decemberben megjelennek a gyógyszertámogatás uniós irányelveknek megfelelő végrehajtási rendeletei. Az egészségügyi miniszter megtakarítást remél a háziorvosi gyógyszerkeret bevezetésétől, az így nyert pénzt a háziorvosi praxis fejlesztésére és személyi ösztönzésre lehetne felhasználni.

Az év végéig megjelennek a rendeletek az uniós irányelveknek megfelelő tb-támogatásról – mondta az egészségügyi miniszter csütörtökön Budapesten, egy szakmai konferencián. A gyógyszer-támogatási rendszerben a legfontosabb elv, hogy csak a bizonyítottan hatékony és olcsóbbal nem helyettesíthető készítmények kerüljenek a kiemelten támogatott körbe. Emellett a rendszernek biztosítania kell a betegek számára az igazságos hozzáférést – mondta Kökény Mihály. Hozzátette: aláírta a gyógyszerek ismertetését szabályozó, úgynevezett promóciós rendelet módosítását.

A miniszter beszámolt arról, hogy az egészségügyet az elmúlt évtizedben technológiai robbanás jellemezte, és az egyik legdinamikusabban fejlődő terület a gyógyszerpiac. A technológiai fejlődést a magyar egészségbiztosítási támogatási rendszernek is követnie kell, ám a költségek növekedése meghaladja a gazdaság lehetőségeit. Kiemelte, hogy a gyógyszerkiadások az elmúlt években rendre meghaladták a költségvetésben tervezettet.

Kökény Mihály beszámolt azokról a tervezett intézkedésekről, amelyek a támogatási rendszer finanszírozhatóságát célozzák. Elmondta: megtakarítást remélnek a háziorvosi gyógyszerkeret bevezetésétől, az így nyert pénzt a háziorvosi praxis fejlesztésére és személyi ösztönzésre lehetne felhasználni.

Felülvizsgálják a legmagasabb – 100 és 90 százalékos – támogatási kategóriájú gyógyszerek listáját, megreformálják a közgyógyellátás rendszerét, tervezik a patikai árrés korrekcióját. Jövőre fokozatosan elindul a betegségcsoportos támogatási rendszer kiépítése is.