A hétfőn megtartotta alakuló ülését az ifjúsági törvény előkészítéséért felelős bizottság ( Ifjúsági Törvény Kodifikációs Bizottság). A tizennégy fős bizottságot főként független, civil szakemberek, valamint az ESZCSM és a GYISM szakértői alkotják.

Az Ifjúsági Törvénnyel a jogalkotó célja, hogy kiküszöbölje a gyermek- és ifjúsági területet érintő jogszabályok közti ellentmondásokat, valamint feltöltse azokat a joghézagokat, amelyek ma az ifjúsági terület legfőbb problémaforrásai. A törvény megteremti azokat a feltételeket, amelyek elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy a gyermeki jogok érvényesüljenek. Ezért a törvényalkotók meghatározzák az állami szerepvállalásnak azt a minimumát, amelyet minden gyermeknek és fiatalnak biztosítani szükséges.

A törvénnyel átalakul a gyermek- és ifjúsági terület finanszírozásának jelenleg átláthatatlan rendje is, valamint az új jogszabály biztosítja a fiataloknak azt a jogot, hogy részt vegyenek a róluk szóló döntések előkészítésében, véleményezésében.

Az Ifjúsági Törvény koncepciójának elkészítéséért a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium felel, az Ifjúsági Törvény Kodifikációs Bizottság figyelemmel kíséri és ajánlásaival segíti a jogszabály megalkotásának folyamatát. A koncepció elkészülte után a minisztérium társadalmi vitára bocsátja a koncepciót, majd a szükséges változtatások elvégzése után várhatóan 2004 második felében terjeszti a kormány elé.