Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélhetik Frédéric Chaussoy francia orvost, aki nyilvánosan vállalta, hogy saját kezűleg kapcsolta le a lélegeztetőgépről 22 éves, autóbalesetben teljesen lebénult, menthetetlen páciensét. A francia törvények az eutanázia semmilyen formáját nem engedélyezik.

A kezelés megszakításáról kollégái egyetértésével döntő orvos és az anya ellen egyaránt szándékos mérgezés gyanújával indítottak büntetőjogi vizsgálatot egy hónappal a széles körű visszhangot kiváltott tragikus esemény után. A két személy tettének megítélése azonban jogi szempontból különböző elbírálás alá esik. Marie Humbert-t, Vicent anyját öt évre ítélhetik, az orvost pedig, aki a cselekmény felelősségét közleményben vállalta magára az anya helyett, életfogytiglani elzárással sújthatják. A francia törvények az eutanázia semmilyen formáját nem engedélyezik.

A tragikus mérgezési kísérlet szeptember 24-én éjjel történt, napra pontosan három évvel azután, hogy Vincent Humbert életét helyrehozhatatlanul megpecsételte a végzetes baleset: egész testében lebénult, elvesztette beszédképességét és szeme világát. A súlyos karambol után gépekkel életben tartott fiatalember kilenc hónapi mély kómából nyerte vissza tudatát és három éven keresztül küzdött azért, hogy megszabadulhasson a fizikai vegetálásra korlátozott létezés kínjaitól. Anyja kétségbeesett tettének napján jelent meg Vicent Humbert (egy újságíró segítségével írt) könyve “A halál jogát kérem öntől” címen, amelyben a köztársasági elnöktől kért felhatalmazást arra, hogy anyja – büntetőjogi következmények nélkül – segíthesse őt a halálba.

A francia orvosi kamara állásfoglalásban állt ki Chaussoy doktor mellett. A testület szerint kollégájuk hivatásának alapelveivel összhangban járt el: eleget tett az orvosi kódex 37. paragrafusának, amely arra kötelezi az orvost, hogy minden körülmények között törekedjék a beteg szenvedéseinek könnyítésére.