A fővárosi önkormányzat a Legfelsőbb Bírósághoz fordul az egyes budapesti útberuházások kapcsán vele szemben indított kártérítési perek ügyében.

A fővárosi főjegyző elmondta: felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be az egyik szeptemberben jogerőssé vált ügyben. Egy dél-budai tehermentesítő út építése miatt 251-en perelték be az önkormányzatot.

A Legfelsőbb Bíróság végleges döntését kéri a fővárosi önkormányzat az egyes útberuházások kapcsán vele szemben indított kártérítési perek miatt – közölte a fővárosi főjegyző. Tiba Zsolt elmondta: felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be az egyik szeptemberben jogerőssé vált ügyben.

Az autópályák forgalmát a fővárosba bevezető dél-budai tehermentesítő út, az Egérút mellett élők közül 251-en perelték be eddig az önkormányzatot, mivel szerintük az útépítést követően a nagy zaj és a forgalomterhelés leértékelte ingatlanjaikat. Az Egérút kapcsán zajló öt per közül egyben szeptemberben jogerősen elmarasztalta a bíróság az önkormányzatot, s értékcsökkenést állapítottak meg egy út menti ingatlannál. A Fővárosi Bíróság ekkor arra kötelezte a fővárost, hogy a 11 millió forintot fizesse ki a felperesnek.

Egyébként a fővárosi önkormányzat tulajdonosi bizottsága még 1998-ban felkérte a főpolgármestert arra, dolgoztasson ki egységes eljárást a budapesti útépítéseknél érintett lakosság kártalanítására, ez azonban mindmáig nem valósult meg. Tiba Zsolt hangsúlyozta, azért fordul a főváros a Legfelsőbb Bírósághoz, mivel a testület tavaly már hozott egy olyan döntést, miszerint a közérdekű útberuházásoknál nem lehet szó kártérítésről, ha egyébként betartották a hatályos jogszabályokat.