Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke szerdán nem kívánt válaszolni az MTI-nek arra a kérdésére, hogy összhangban van-e a demecseri polgármester-választással kapcsolatban hozott megyei bírói döntés az LB elmúlt évi választások kapcsán hasonló ügyekben hozott határozataival.

A független bíróságok döntéseibe még a Legfelsőbb Bíróság elnöke sem szólhat bele – mondta egy szerdai, budapesti sajtótájékoztatón Lomnici Zoltán. Kijelentette: a bírók döntéseit senki az országban nem bírálhatja, mert az alkotmánysértést követ el.

Az elmúlt évi parlamenti és önkormányzati választások után számos kifogást nyújtottak be a pártok visszaélésekre hivatkozva, de a bíróságok egyetlen esetben sem rendelték el a választás megismétlését.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a helyi és a területi választási bizottság által is megállapított törvénytelenségek – az, hogy Kiss Gyula valótlanul állította kampányszórólapján, miszerint megkapta az ajánlószelvények több mint felét, illetve egyik támogatója szervezetten szállított szavazókat voksolni, valamint a jelölt jogtalanul oktatási intézményben kampányolt – befolyásolták a szavazás végeredményét.