Kilenc évről jogerősen 11 évre súlyosbította a fekete angyalként ismertté vált Faludi Tímea fegyházbüntetését a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon kedden. A tárgyalás során az ügyész súlyosításért, a védő felmentésért, enyhítésért, illetve az eljárás megismétléséért fellebbezett. Faludi Tímea az utolsó szó jogán visszavonta korábbi beismerő vallomásait és úgy nyilatkozott: minden csak kitaláció volt.

A bíróságok által megállapított tényállás szerint Faludi Tímea a Nyírő Gyula Kórház ápolónőjeként 2000. májusa és 2001. februárja között hét súlyos állapotú betegnek adott be önkényesen injekciót, a sértettek pedig néhány órán belül elhunytak. A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletének szóbeli indoklásakor rámutatott: a tényállás megállapításánál minden kétséget a vádlott javára értékeltek, és csak a kétséget kizáróan bizonyított tényeket rótták a terhére. A bíróság példaként megemlítette, hogy Faludi Tímea a nyomozás során a poligráfos vizsgálat elrendelésekor még több tucat halálos injekcióra utalt.

Faludi Tímea korábbi beismerő vallomásai és az orvosszakértő véleménye alapján állapította meg a bíróság, hogy az az eset, amikor vénás káliuminjekciót adott be, és a beteg perceken belül meghalt, befejezett emberölésnek minősül. Két másik esetben, amikor légzésbénító hatású morfiuminjekciót adott be az ápolónő, és a szakértő szerint ez nagy valószínűséggel oka volt a kezelt halálának, emberölés kísérletét állapította meg a bíróság. Négy további esetben pedig, ahol nyugtató hatású seduxent, illetve dolargánt adott be az ápolónő, és a kórházi nyilvántartás szerint több órával később elhunyt a beteg, a bíróság nem látta kétséget kizáróan bizonyítottnak a vádlott cselekménye és a halálos eredmény közti ok-okozati kapcsolatot. Ezért csupán foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetést állapított meg.

A bíróság rámutatott: Faludi Tímea tisztában volt azzal, hogy az egészségügyi előírásokkal ellentétesen járt el akkor, amikor orvosi utasítás nélkül adta be az injekciókat, és jól ismerte a gyógyszerek lehetséges hatását is. Az ítélőtábla szóbeli indoklásában a súlyosbító körülmények között nagy hangsúllyal említette azt, hogy a bírói gyakorlatban mindezidáig példátlan cselekmény felkavarta az ország közvéleményét, és alkalmas volt arra, hogy megrendítse az egészségügybe vetett bizalmat. A Faludi Tímea terhére rótt cselekmények büntetési tételének tízéves alsó határát épphogy meghaladó 11 éves fegyházbüntetés kiszabásának indoklásakor a bíróság rámutatott: nem annyira az egyéni, mint inkább az általános megelőzés szempontja vezette. A bíróság végleg eltiltotta Faludi Tímeát foglalkozása gyakorlásától.

A fekete angyalként emlegetett Faludi Tímea, aki az eljárás megindulását követő időszakban gyakran fekete hajjal, sötét ruhában jelent meg a nyilvánosság előtt, a szakvélemények szerint pszichopátiás személyiségi zavarban szenved, ami azonban büntetőjogi beszámíthatóságát nem korlátozza. A bíróság megjegyezte azt is, hogy az ügynek semmi köze az eutanáziához. A Fővárosi Bíróság (FB) tavaly decemberben kihirdetett első fokú, nem jogerős döntésében kilenc év fegyházra ítélte a 25 éves Faludi Tímeát. Az elsőfokú bíróság kimondta, hogy egy esetben emberölés, két esetben emberölés kísérlete történt, mindezek miatt pedig több emberen elkövetett emberölés kísérlete állapítható meg, és a további négy eset kapcsán pedig foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés.