A nyomozásról az ügyész rendelkezik, intézkedésének megkérdőjelezése elfogadhatatlan – jelentette ki a fővárosi főügyész a brókerbotrány kapcsán szerdán, Budapesten.

Az előzetes letartóztatásban lévő Rejtő E. Tibor kapcsán a vádalku lehetőségéről szólva Sódor István kijelentette: minden erre vonatkozó információ, egyáltalán magának a vádalkunak a ténye is államtitok.

Az új büntetőeljárási törvény egyértelmű szabályozása szerint az ügyészt utasítási jog illeti meg a nyomozó hatóságok vonatkozásában – mondta sajtótájékoztatóján Sódor István, emlékeztetve arra, hogy Rejtő E. Tibor, a K&H sikkasztással gyanúsított egykori elnökének rendőrségi fogdából ügyészségi intézkedésre büntetés-végrehajtási intézetbe történt átszállításával kapcsolatban több nyilatkozat hangzott el.

“Elfogadhatatlan az ügyészség jogszabályi előírásokon alapuló intézkedéseinek vagy azok helyességének megkérdőjelezése” – hangsúlyozta Sódor István. Hozzátette: az ilyen jellegű megnyilvánulások súlyosan veszélyeztetik a bűnüldözés eredményességét, az igazságszolgáltatás pártatlanságába vetett közbizalmat.

Sódor István kérdésre válaszolva közölte, hogy korántsem szokatlan esemény Rejtő E. Tibor átszállítása, mi több, 2005-től már a törvény kötelező rendelkezése szerint büntetés-végrehajtási intézetben kell elhelyezni az előzetes letartóztatásban lévőket. “A rendőrség kikérheti Rejtő E. Tibort, ha meg kívánja hallgatni, de a rendőrségi fogdába már nem kerül vissza” – tette hozzá.

Az előzetes letartóztatásban lévő egykori bankelnök átszállítása kapcsán a sajtóban felmerült vádalku lehetőségéről szólva Sódor István kijelentette: minden erre vonatkozó információ, egyáltalán magának a vádalkunak a ténye is államtitok.