Az Európai Bizottság azt javasolta a tagállamoknak, hogy mindenki illegális bevándorlónak számítson az Európai Unió területén, aki nem EU-tagország állampolgára, s útlevelébe az EU területére való belépéskor nem ütöttek pecsétet.

A javaslat – ha azt a tagállamok elfogadják – komoly problémákat okozhat az EU-n kívüli országokból érkezőknek, így elvileg a magyaroknak is, bár Magyarország jövő év május 1-én EU-taggá válik, s így kikerül az előbbi javaslat hatóköréből. Az EU közúti határátkelőin ugyanis nagyon sok esetben nem pecsételnek a határőrök, s így a beutazók nem tudják bizonyítani, hogy mikor érkeztek az Európai Unió területére, mikortól kezdődik számukra az általában maximum 3 hónapos vízummentességi időszak.

Az új javaslat értelmében az igazoltatáskor ezek az illetők eleve illegális bevándorlónak számítanak majd – bár ha más dokumentumokkal (például repülőjeggyel) igazolni tudják beutazásuk időpontját, s azóta nem telt le a vízummentességi időszak, akkor természetesen tisztázódnak a gyanú alól. Mindenesetre az Európai Bizottság arra kérte a tagállamok határőrizeti szerveit, hogy a beutazók útleveleit ezentúl minden egyes esetben pecsételjék le, s ne csak a repülőtereken, de a közúti határátkelőkön is.

A bizottsági javaslatot Franciaország kezdeményezte, s azt még jóvá kell hagynia a tagállamoknak is.