A követelt kártérítési összeg töredékét ítélte meg pénteken a londoni felsőbíróság Michael Douglas színésznek és feleségének, Catherine Zeta-Jonesnak, akik három évvel ezelőtti esküvőjük engedély nélküli fotózásáért és a fotók közléséért pereltek be jelentős összegre egy brit képes pletykalapot.

Az 58 éves Douglas és 33 esztendős neje a Hello!-t idézte törvény elé, amiért a szórakoztatóipar és az arisztokrácia életét fürkésző színes hetilap 2000 novemberében engedélyük nélkül, lesipuskás fotósokat bevetve, fényképeket készített a New York-i Plaza Hotelben tartott esküvőjükről.

Az ügynek nem csupán érzelmi vonzata volt: a pár előzőleg eladta a fényképezés jogát a Hello! legnagyobb riválisának, az OK! magazinnak, 1 millió fontért.

Douglas és Zeta-Jones 600 ezer fontot próbált behajtani a Hello!-n magánéletük súlyos megsértése, anyagi kár és a karrierjükben támadt törés címén.

A színésznő, akit férjével együtt még az év elején hallgatott meg a londoni bíróság, annak idején drámai tanúvallomást tett arról, hogy romokban hevert, amikor tudomást szerzett az engedély nélküli fotózásról, és arról, hogy a nem ellenőrzött körülmények között készült fényképeket a Hello! rögvest le is hozta.

Zeta-Jones közölte a bírósággal, hogy “az esküvő óta tartó, egyre súlyosbodó stresszt” csak fokozta, amikor meglátta a képek “olcsó, hitvány minőségét”.

Külön eljárás keretében az OK! is követelt 1,75 millió fontot a másik laptól, bevételkiesésre hivatkozva.

A három évi eljárás végére pontot tévő pénteki felsőbírósági végzés mindazonáltal alig 14600 font kártérítést ítélt meg a hollywoodi álompárnak, amit a Hello! azonnal nyilatkozatban üdvözölt, mondván: az összeg megállapításával a bíróság elismerte, hogy a magazin nem kívánt ártani a színészházaspárnak.

A lap képviselői már jóval kisebb örömmel fogadták a végzés másik részét, amely szerint az OK!-nak viszont több mint 1 millió font kártérítés jár a Hello!-tól. A bíróság ezzel helyt adott az OK! érvelésének, miszerint a “hivatalos” esküvői képeket tartalmazó szám forgalma “súlyos csalódásra adott okot” a vetélytárs eljárása miatt.