Piacok és üzletek kialakítására nincsenek uniós előírások, így ezen a téren nem lesz változás Magyarország uniós csatlakozása után, az élelmiszert forgalmazóknak azonban be kell tartaniuk az élelmiszer előállítására és forgalmazására vonatkozó előírásokat.
Nem sokkal az uniós előírás megjelenése után, 1995-ben született meg az a törvény, amelyek megteremtette a HACCP -rendszer – szigorú szabályokhoz kötött minőségbiztosítási rendszert, amely minden tagállam élelmiszertermelői és forgalmazói számára kötelezően alkalmazandó – elkészítéséhez használt elvek magyarországi alkalmazásának lehetőségét.
Ennek alapján jelent meg az a rendelet, amely a csatlakozás napjától az élelmiszer-forgalmazók számára is kötelezővé teszi az élelmiszer-biztonság szempontjából kritikus lépések meghatározását a HACCP-rendszer (Hazard Analysis Critical Control Point, azaz Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok) elkészítéséhez használt elvek alapján.
Az általános rendelkezések értelmében az élelmiszereket a forgalmazás valamennyi szakaszában szakosítottan úgy kell elhelyezni, hogy azokra sem más élelmiszer, sem egyéb anyag tisztaság, íz, szag, állag tekintetében káros hatást ne gyakorolhasson.
Élelmiszert közvetlenül a földre, padozatra vagy falhoz rakni átmenetileg sem szabad. Kivételt képeznek a földben termő zöldség-, gyümölcsfélék, földes áruk és palackozott italok, amelyek a földön, padozaton tárolhatók.
Bővebben:
http://eu.mti.hu/news.asp?…