Az Európai Unió tíz régiója – köztük Toscana, Baszkföld és Felső-Ausztria – hatóságai azt követelik az EU Bizottságtól, hogy térségük génkezelt növényektől (GMO) mentes övezet maradhasson.

A szövetségbe tömörül – brit, osztrák, francia, spanyol, német és görög – területi egységek szilárd elhatározása, hogy a költséges, és ráadásul egészségügyi szempontból továbbra is vitatott genetikailag módosított, azaz génkezelt mezőgazdasági termékek (GMO) továbbra is ki legyenek tiltva e térségekből. Olyan ez, mint Dávid és Góliát küzdelme – jelentette ki Joseph Stockinger, Felső-Ausztria regionális mezőgazdasági minisztere, hozzátéve, hogy a térség mindennek ellenére akár egymaga is szembeszáll, sőt, ha kell perre viszi a dolgot a brüsszeli bizottsággal.

Az Európai Bizottság csaknem öt éve de facto, azaz nem hivatalos tilalmat érvényesít az unió területén bőségesebben termő, néhány speciális igénynek eleget tevő, illetve a legkülönbözőbb kártevőknek jobban ellenálló, genetikailag manipulált mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre. A testület egy ideje a tilalom feloldását fontolgatja, egyelőre azonban nincs egyetértés a genetikailag módosított termények és termékek kezeléséről.