Az ellenzéki pártok várhatóan hétfői frakcióülésükön alakítják ki álláspontjukat a NATO-kötelezettségekkel összefüggő alkotmánymódosításról, amelyet elvben támogatnak – derült ki az Országgyűlés honvédelmi és külügyi bizottságának keddi együttes ülésén.

A javaslat a NATO-együttműködésben zajló katonai akciók esetében a parlament kétharmados döntése helyett kormányzati hatáskörbe utalná a döntési jogosítványt, az ENSZ és az Európai Unió esetén azonban nem.

Kovács László külügyminiszter hangsúlyozta, “a magyar katonák külföldi alkalmazásának olyan alkotmányos hátterét kell megteremtenünk, amely egyértelmű, átlátható és amely nem gátolja a kötelezettségek teljesítését.”

Közlése szerint a jelenlegi döntéshozatal “lassú, körülményes”, a kétharmados szabály pedig felesleges belpolitikai vitákra, nyomásgyakorlásra és felelősség-áthárításra ad lehetőséget. Hozzátette: ha minden a legoptimálisabb módon megy, akkor is nyolc-tíz napot igényel a döntés.

A külügyminiszter kiemelte, hogy a javaslat tájékoztatási kötelezettséget ír elő a kormánynak a köztársasági elnök és az illetékes bizottságok felé. Mint mondta, “indokolt lett volna”, hogy az alkotmánymódosítás terjedjen ki az ENSZ és az Európai Unió esetleges katonai akcióiban való magyar részvételre is.

Iváncsik Imre, a honvédelmi tárca politikai államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a katonai részvételhez való hozzájárulás a jelenlegi szabályok szerint időigényes, többszöri egyeztetést kíván és akár hetekig, hónapokig eltart, pedig sokszor ennél gyorsabb döntésre van szükség. Megfogalmazása szerint “nagyon fontos, hogy Magyarországról ne a civakodó, veszekedő, megegyezni nem tudó politikai erők képe alakuljon ki”.