Lominici Zoltán felhívásban fordult a köztársasági elnökhöz, a kormányhoz és az Országgyűléshez, azt kérve, ítéljék el a bírák alkotmányos jogait sértő megnyilatkozásokat.

A Magyar Köztársaság ügyészsége egyetért a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökének felhívásával és támogatja az abban foglaltakat. A kisebbségi ombudsman cáfolta a Legfelsőbb Bíróság elnökének aznapi kijelentését, amely szerint állást foglalt volna egy nem jogerős ítélettel kapcsolatban.

Lomnici Zoltán a bírói függetlenség védelméért írott felhívásában rámutatott arra: a közelmúltban többször is előfordult, hogy politikai, közéleti személyiségek a bíróságok döntéseit bírálták, elvárásokat fogalmaztak meg konkrét ügyben. A bíróságok döntései vitathatóak a nyilvánosság előtt, de az azzal kapcsolatos elvárások megfogalmazása már nem csupán erkölcsileg, hanem jogilag is kifogásolható.

Lomnici Zoltán megjegyezte: teljes mértékben egyetért Bárándy Péter igazságügy-miniszter azon nyilatkozatával, mely szerint a politikust sem lehet elzárni attól, hogy akár egy bírósági döntésről is legyen véleménye. Azonban nagyon óvatosan kell bánnia ezzel, nem engedheti meg magának, hogy elvárást fogalmazzon meg.

A főbíró szerint ennél súlyosabb megítélés alá esik, hogy Kaltenbach Jenő kisebbségi biztos a napokban már nem első alkalommal állást foglalt egy nem jogerős ítélettel kapcsolatban, noha ez ellentétes a hatáskörét körvonalazó jogi rendelkezésekkel.

Lomnici Zoltán úgy véli: mindezek egyenes következménye, hogy Tamás Gáspár Miklós az egyik napilap hasábjain azt állította: “a bírák jelentős része ahhoz a felső középosztályhoz tartozik, amely cigányellenes, nőellenes, homofób, idegengyűlölő, antiszemita és mélyen lenézi a kitaszított szegényeket”. Lomnici Zoltán a bírák nevében visszautasította a filozófus, korábbi országgyűlési képviselő állításait, és nyomatékosan hangsúlyozta: a bírák nem antiszemiták, cigány- vagy nőellenesek. Lomnici Zoltán szerint “a kirekesztő hangvételű írás a szerzőt minősíti”. A főbíró szerint el kell dönteni, hogy akarunk-e olyan országban élni, ahol a rendőr nem mer intézkedni, a bíró nem mer ítélni.

Bővebben:
http://hirek.mti.hu/news.asp?…