Az igazságügy-miniszter elmondása szerint azért van szükség a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítására, mert a gyűlöletbeszédre vonatkozó jelenlegi törvényi rendelkezés az eltérő értelmezés miatt elégtelenné vált.

A Btk. vonatkozó szakaszát eltérően értelmezte ugyanis az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság – mondta Bárándy Péter csütörtökön Balassagyarmaton, a Nógrád megyei összbírói értekezlet után tartott tájékoztatón. Hozzátette: az ítélkezést a Legfelsőbb Bíróság álláspontja határozza meg, amely szűkebb értelmű, mint az Alkotmánybíróságé.

Az igazságügy-miniszter arra is kitért, hogy az utóbbi napok történései ráirányítják a figyelmet, mennyiben kritizálható egy érdemi bírói döntés.

Bárándy Péter úgy foglalt állást: természetesen kritizálható, hiszen emberek sorsa, egzisztenciája dől el egy-egy bírói döntésnél.

Megfogalmazása szerint “amennyiben politikai tényezők alkotnak véleményt az egyes bírói ítéletekről vagy akár a bíróság működéséről általában, ott óvatosabbnak kell lenni”.

A miniszter szerint a látszatát is kerülni kell annak, “hogy a végrehajtó hatalomból átszólnának a bíróságra, és vágyaikat fogalmaznák meg, hogy milyen működést kívánnak látni”.

Bárándy Péter hangsúlyozta, az ilyen “átszólásnak” van egy törvényes módja a törvényalkotáson keresztül, hiszen a bíró kezébe a munkaeszközt a végrehajtó hatalom, a törvényhozás adja.

“Az ezen túli befolyásolási törekvéseket vissza kell verni” – jelentette ki az igazságügy-miniszter.