Elfogadta a kormány a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosításának koncepcióját – közölte a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón Budapesten. A tervezet a jegybank önállóságát garantáló szabályként tartalmazza, hogy az MNB, valamint döntéshozó szerveinek tagjai nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasítást a kormánytól, valamint – az Európai Központi Bank kivételével – az EU intézményeitől, szerveitől, a tagállamok kormányaitól – mondta Gál J. Zoltán.

A koncepció a jegybank belső ellenőrzési szervezetét a felügyelő bizottság irányítása alá helyezi.

Gál J. Zoltán közölte: a törvény meghatározná a jegybanknak a pénzhamisítás elleni védelemmel kapcsolatos feladatait és jogharmonizációs kötelezettség alapján kivonná az Állami Számvevőszék ellenőrzési jogköre alól a bankjegyek és érmék kibocsátását.

Ismertetése szerint a javaslat kimondja, hogy az MNB a Központi Bankok Európai Rendszerének tagja.

Szólt arról, hogy a törvénymódosítás tervezete rögzíti a forgalomból bevont bankjegyek 20 évig, az érmék esetében pedig öt évig névértéken történő átváltási kötelezettségét.

Beszámolt arról, hogy a szabályozás egyértelműen meghatározza a köztársasági elnöknek a Monetáris Tanács tagjai felmentésével kapcsolatos jogkörét.

Hozzátette, hogy a javaslat tükrözi az EU-ban érvényesülő szabályozást, a felmentési szabályok követik az Európai Bankok Központi Rendszere Alapokmányának előírásait.

“Az eddig törvényben szereplő átlagolás helyett a jegybank közgyűlése dönt a jövőben az osztalékfizetésről a tárgyévi eredmények ismeretében, a továbbra is fennálló osztalékfizetési korlátok mellett” – tette hozzá.

Gál J. Zoltán közölte: a törvénymódosítási tervezettel – amellyel a jegybank egyetért – a kormány eleget tesz a jogharmonizációs kötelezettségeinek és kiküszöböli az Alkotmánybíróság által korábban jelzett mulasztásos alkotmánysértést, továbbá végrehajtja azokat a szabályozási feladatokat, amelyeket az ÁSZ a jegybank 2002. évi működésének ellenőrzéséről készített jelentésben megemlített.