Lamperth Mónika belügyminiszter visszavonta az Európai Parlament tagjainak megválasztásáról szóló törvényt, így a jogszabály visszavonásáról szavazással dönt az Országgyűlés jövő heti, háromnapos ülésén – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Szili Katalin. Az Országgyűlés elnöke a házbizottság ülése után úgy tájékoztatott, hogy a jövő heti ülésen több törvényjavaslat általános vitája kezdődik meg, valamint megkezdik a képviselők az alkotmánymódosítás részletes vitáját.

“Összességében a költségvetéshez 171 kapcsolódó módosító indítvány érkezett, ez azt jelenti, hogy 455 ajánláspontot érint ez a módosító indítvány” – mondta Szili Katalin a 2004-es büdzsével kapcsolatosan. Kitért arra: lehetséges, hogy a szavazás a módosító javaslatokról másfél napig tart, s bár elképzelhető, hogy több törvényjavaslat zárószavazása december 22-én lesz, a költségvetést várhatóan már korábban elfogadja a parlament.

A házelnök ezzel összefüggésben beszélt arról is, hogy 23, az idei évben elfogadni tervezett törvényjavaslat vitája eddig nem kezdődött meg, ezért nem kizárt, hogy szükség lesz a december 22-i ülésnapra.

Szili Katalin megjegyezte: a november 24-i héten – a költségvetéssel összefüggő szavazások miatt – szintén háromnapos ülés várható.

A sajtótájékoztatón a házelnök bemutatta a Parlamenti Hírlevél című kiadványt, amely a civil szervezeteket tájékoztatja a parlamenti munkáról.

Szili Katalin végül közölte, hogy a házbizottság jövő szerdán tartja következő ülését.