Lomnici Zoltán csütörtökön Budapesten kijelentette: a gyűlölet ellen nem lehet gyűlöletkeltésre alkalmas megnyilvánulásokkal harcolni; Bárándy Péter úgy látja, a társadalom köteles eleget tenni a bírók rendelkezéseinek, de nem köteles ezeket vélemény nélkül hagyni.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke és az igazságügy-miniszter azt követően tartott sajtótájékoztatót, hogy találkozójukon közösen értékelték a főbíró által kedden kiadott, a bírói függetlenséggel foglalkozó felhívást.

“Nagyon nagy eltérés nincs kettőnk megítélése között. Lényegi eleme az, hogy a bírói ítélet elég fontos dolog a világon, tehát nem lehet azt elvárni, hogy az embereknek ne legyen róla véleménye” – fogalmazott Bárándy Péter.

Hozzátette: egy közírónak “kutya kötelessége”, hogy a társadalmat felkavaró bírói ítéletről kifejtse a véleményét

Ehhez kapcsolódva elmondta, hogy a törvényhozás vagy a végrehajtó hatalom tagját nem lehet elzárni a véleménynyilvánítás szabadságától. Ugyanakkor kifejtette, ilyen megnyilatkozások alkalmával nem lehet hatalmi pozícióból befolyásolni a bíróságot.

Szavai szerint célszerű lenne, ha a bírósági döntések autentikus bírói magyarázattal jutnának el a nyilvánossághoz, de eközben a bírák nem szorulhatnak magyarázkodásra.

“A gondolatközlés szabadságának határa mások jogainak a védelme” – hangsúlyozta Lomnici Zoltán.

Tamás Gáspár Miklós filozófusnak, közírónak a bírákat érintő írásával összefüggésben úgy fogalmazott, a társadalomra gyakorolt hatását rendkívül károsnak tartja, mert “nem a gyűlölet ellen, hanem inkább annak irányába hat”.

Hozzáfűzte azonban, hogy a gondolatközlés szabadsága Tamás Gáspár Miklóst is megilleti.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke beszámolt arról, kérte a Fővárosi Ítélőtábla elnökét, az interneten tegye nyilvánossá az ifjabb Hegedűs Loránt ügyében hozott ítélet szövegét, indoklását.

Lomnici Zoltán örömének adott hangot azzal kapcsolatosan, hogy a bírói függetlenséggel foglalkozó felhívása “pozitív visszhangra” talált.

Kitért arra is, a Hegedűs-ügyben ítélkező bíráknak azt javasolja, ne kezdeményezzenek jogi eljárást a bírósági döntés kapcsán Tamás Gáspár Miklós ellen.