Nem volt jogellenes a tavaly július 4-i budapesti Kossuth téri tüntetés feloszlatása; a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében helybenhagyta az elsőfokú bíróság erről szóló döntését.

A demonstráción részt vevő Takács András felperes – aki a Szabad Magyarországért Mozgalom elnöke – és két társa fellebbezésében azt kérte a bíróságtól, hogy helyezze hatályon kívül az elsőfokú ítéletet és állapítsa meg: a Budapesti Rendőr-főkapitányság jogellenesen oszlatta fel a demonstrációt.

Ezzel szemben a rendőrség jogi képviselője az elsőfokú ítélet helyben hagyását kérte a bíróságtól.

A másodfokon eljáró bíróság a fellebbezést nem találta alaposnak és 15 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a felpereseket.

A márciusban meghozott elsőfokú ítéletben a Pesti Központi Kerületi Bíróság elutasította a felperes keresetét, és egyben megállapította, hogy nem volt jogsértő a rendőrségi feloszlatás.

A múlt hét szerdán tartott másodfokú tárgyaláson Takács András ügyvédje arra hívta fel a figyelmet, hogy a tüntetők 2002. július 4-én azért érkeztek a Kossuth térre, hogy az ott folyó, bejelentett demonstrációhoz csatlakozzanak. A térre egy éhségsztrájkkal egybekötött demonstráció volt bejelentve, a résztvevők létszámát pedig 500 főben jelölték meg.

Az elsőfokú bíróság ítéletének indoklásában kimondta, hogy a térre bejelentett rendezvény helyszínét pontosan körülhatároltan, kordonráccsal elkerített területen jelölték meg. Ezért téves volt a felperes hivatkozása, hiszen a helyszín tekintetében a tüntetők a bejelentettől eltérően lényegesen nagyobb területet vettek igénybe, és a résztvevők létszáma is jelentősen meghaladta a bejelentésben foglaltakat.

A másodfokú bíróság felhívta a figyelmet arra, hogy akkor sem minősült volna jogellenesnek a feloszlatás, ha elfogadható lett volna a tüntetéshez való csatlakozás ténye, hiszen ebben az esetben is a bejelentés eredeti tartalmától (terület, létszám) eltérően zajlott volna a rendezvény.

A bírónő arra is kitért, hogy a feloszlatáskor nem lehetett figyelmen kívül hagyni az ugyanezen a napon az Erzsébet hídon történteket, vélelmezve azt, hogy a hídról leszorítottak a Kossuth téren gyülekeztek ismét.

Emlékezetes, hogy 2002. július 4-én reggel Budapesten az áprilisi választások tisztaságát megkérdőjelező, előre be nem jelentett demonstráció volt. Tüntetők autóikkal eltorlaszolták az Erzsébet hidat, órákra megbénítva ezzel a főváros közlekedését. A rendőrök délre leszorították a demonstrálókat a hídról.

A tüntetők később a Kossuth téren gyülekeztek, követelték a szavazatok újraszámlálását, a kormány távozását, a miniszterelnök lemondását. A térről az esti órákban szorította ki a demonstrálókat a rendőrség.

Egy hasonló keresetet októberben ugyancsak elutasított első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság, az ítélet szerint a rendőrség jogszerűen járt el a Kossuth téri tüntetés feloszlatásakor. Az ítéletet követően a felperes úgy nyilatkozott, hogy fellebbezni fog.