Brutális diszkriminációnak tartja az oktatási biztos, hogy az egyik budapesti iskola igazgatója nem engedett beiratkozni egy HIV-fertőzött fiút. A diák sikeres felvételi vizsgát is tett, de miután a szülők közölték, hogy gyermekük fertőzött, mégsem kezdhette meg tanulmányait.

Az egyik harmadik kerületi szakközépiskolába szeretett volna járni a 14 éves, HIV-fertőzött fiú. Sikeres felvételi vizsgája után azonban mégsem iratkozhatott be. Az intézmény igazgatója közölte a szülőkkel, hogy a gyerek betegsége miatt nem kezdheti meg tanulmányait. Az igazgató ezt azzal indokolta, hogy műszaki iskola lévén a diákok számos balesetveszélyes munkát végeznek. Ezért a diák veszélyt jelenthet a többi tanulóra. Az igazgató attól is tart, ha kitudódna, hogy HIV-pozitív gyermek jár az iskolába, a többi szülő elvinné onnan gyermekét.

Az RTL Klub Híradó szerette volna megkérdezni az iskola igazgatóját, ő azonban nem nyilatkozott, és azt sem engedte, hogy felvételek készüljenek az iskolában. Telefonon csak annyit közölt, érveit elmondta az egyetlen illetékesnek, az oktatási jogok biztosának.

Az ombudsman szerint brutális diszkrimináció az igazgató döntése. Aáry-Tamás Lajos döbbenetesnek tartja azt is, amit az iskola vezetője mondott találkozójukon.

“Az egyik pillanatban azt mondta a gyermekről, hogy úgyis meg fog halni – idézte fel az oktatási ombudsman. És az apuka nagyon higgadtan azt mondta az igazgatónak, hogy miért nem próbál meg hinni abban, hogy az orvostudomány talán segíthet ezeken a betegeken. Számunkra ugyanis minden nap egy remény.”

A Szent László Kórház orvosa szerint a fiú vérében olyan kevés vírus van, hogy gyakorlatilag nem fertőz.

“A szokásos átadási utakon keresztül is sokkal kisebb az esélye, gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy át lehet adni a vírust” – mondta Osvald Ákos a Szent László kórház orvosa.

A HIV-fertőzött fiú a történtek után magánúton folytatja tanulmányait.