A szervezett bűnözés hatalmas mértékű térnyerésétől tart a közös európai rendőrség az EU jövő évi bővítése után – áll abban a bizalmas jelentésben, amelyet hétfőn szellőztetett meg egy vezető brit napilap. A The Times által megtekintett 27 oldalas jelentésben az Europol – az EU bel- és igazságügyi együttműködésének keretében kialakított európai rendőrségi központ – arra figyelmezteti a tagországokat, hogy a tíz új csatlakozó ország illegálisan terjesztett áruk és szolgáltatások tömegének lesz “forrása, tranzitútja és célországa” egyszerre.

hágai székhelyű Europol szerint szervezett nemzetközi bűnbandák máris készülnek az EU-bővítésre. Egyértelmű jelek utalnak arra, hogy ezek a bandák megkezdték tevékenységük és tagjaik átcsoportosítását a csatlakozó országokba, amelyek egyben az illegális pénzek befektetésének központjaivá is váltak.

Az uniós rendőri szervezet szerint az Észtországban, Litvániában, valamint Bulgáriában, Romániában, Albániában, Oroszországban és az egykori Jugoszlávia területén működő bűnbandák jelentik a legnagyobb veszélyt az EU-ra.

A jelentés szerint több százezer illegális bevándorló becsempészése és ennek társadalmi, gazdasági és politikai következményei ma már veszélyesebbek, mint a kábítószer-csempészet.

Bővebben:
http://eu.mti.hu/news.asp?…