Ha Európa valóban befolyásos szereplőként akar fellépni a nemzetközi porondon, akkor ehhez megfelelő szimbólumok is kellenek, olyan jelek, amelyek az Európai Unió egységét mutatják.

Ezt a követelményt fordították le a hétköznapi élet nyelvére az Európai Bizottság illetékesei, amikor idén májusban bejelentették: az interneten használt tartománynevek sorába valószínűleg még az év vége előtt bekerül a .eu kiterjesztés is, az EU területén működő webhelyek megkülönböztető, összeurópai azonosítójaként.

Azonban a szép terveknek megvan az a sajátosságuk, hogy gyakran nehézkesen válnak valóra – s a Le Soir című belga lap beszámolója szerint ez történik ezzel a kezdeményezéssel is. Az Európai Bizottság ugyan kijelölte az EURID (European Registry for Internet Domains) nevű szervezetet a .eu végződésű tartománynevek, illetve e-mail címek bejegyzésére és nyilvántartására, az Eurid egyik illetékese azonban elmondta a lapnak, hogy egyelőre nem írtak alá semmilyen megállapodást a bizottsággal. Így azután – noha a brüsszeli bizottság májusban még azt remélte, hogy az idén már megjelennek az interneten az .eu kiterjesztésű honlapok, illetve e-mail-címek – egyes szakértők szerint erre legkorábban csak 2005-ben kerülhet majd sor.

Bővebben:
http://eu.mti.hu/news.asp?…