Egyetértett a bírói függetlenség kérdésében keddi találkozóján a miniszterelnök, Bárándy Péter igazságügyi miniszter, valamint az országgyűlési biztosok. A megbeszélés részvevői egyaránt a párbeszéd folytatását szorgalmazták.

Valamennyi fél pozitívan értékelte a bíróság, a kormány és az ombudsmanok közötti párbeszéd megkezdését, miután kedden Medgyessy Péter miniszterelnök és Bárándy Péter igazságügyi miniszter megbeszélést folytatott az országgyűlési biztosokkal.

A bíróság függetlenségéről szóló tárgyalásra a napokban bírósági döntések kapcsán megjelent ombudsmani vélemény-nyilvánítások miatt került sor.

  • Egyetértettünk abban, hogy a bíróság függetlensége elengedhetetlen a jogállamiság megvalósulásához. Nem tehető különbség az emberek között származás alapján, és ennek biztosításához szükséges az a bírói gyakorlat, amit mindannyian nagyra értékelünk – fogalmazott a miniszterelnök.

Medgyessy Péter hozzátette, a beszélgetés meggyőzte arról, nincs vita a kormány és a Legfelsőbb Bíróság elnöke között. Amennyiben törvénymódosításra lenne szükség, a kormány kész megvizsgálni minden lehetőséget..

Bárándy Péter igazságügy-miniszter elmondta, a tárgyaláson olyan fogalmakat próbáltak tisztázni a felek, mint a bírói függetlenség, a véleménynyilvánítás vagy a nyilvánosság. A miniszter szerint mindhárom fogalommal kapcsolatban adottak a jogszabályi keretek, a vita mindössze a róluk kialakított vélekedésről folyhat. Ezt azonban emelkedettebb színvonalon kell folytatni, párbeszéd és nem vita formájában.

  • A napokban lezajlott vita bebizonyította, hogy a közvélemény éretten kezeli a jogi véleménykülönbségeket – értékelte a történteket Kaltenbach Jenő. Az kisebbségi ombudsman szerint a további egyeztetések célja, hogy a jogállamban megvalósuló értékrend egységessége biztosított legyen.