A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa versenyjog ellenes magatartás miatt összesen 203 millió forintra bírságolt meg három filmforgalmazó céget – közölte a GVH szerdán az MTI-vel.

A Budapest Film Kft.-vel szemben 37 millió, az Intercom Rt.-vel szemben 83 millió, a Ster-UCICE Kft.-vel szemben ugyancsak 83 millió forint bírságot szabott ki a versenytanács.

A GVH azért indított eljárást, mert 2002. április 25-én a budapesti multiplex mozik többségében a jegyárak jellemzően egységesen 100 forinttal emelkedtek és a hivatal vélelmezte, hogy ez törvényileg kiemelten tiltott versenykorlátozó magatartás következménye.

Az eljárás során megállapították, hogy a Mammut, az Eurocenter, a Lurdy Ház, a Duna Plaza, a Campona, a Westend, a MOM Park bevásárló központokban üzemelő mozik 35 áradatában – nap és óra, valamint kedvezményes ár szerint – volt azonosság vagy nagyfokú hasonlóság, miközben a vállalkozások egymástól eltérő költséggel működnek és korábban árkövető magatartást folytattak.

Közvetlen bizonyítékul szolgált, hogy a Budapest Film Kft. és az Intercom Rt. képviselői célirányosan két ízben is beszéltek telefonon egymással, amelynek tartalma írásbeli bizonyítékból körvonalazható volt.

A versenytanács a kizárólagosan ható külső körülményekre és egyéb bizonyítékokra hivatkozó egyik védekezést sem fogadta el, mert azok nem okozhatták az árak kifogásolt egyöntetűségét.

A bírság kiszabásánál a hivatal figyelembe vette, hogy a vállalkozások a kiemelten védett árversenyt megszüntették egymás között legalább egy hónapra, a budapesti multiplex mozik többségében, amelyek a piac 95 százalékát uralták 2002-ben.