A jogászságot 1945 után ért törvénysértések orvoslása érdekében létrehozott bizottságot Bárándy Péter mutatta be pénteken Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Az igazságügy-miniszter által a főbíró és a legfőbb ügyész egyetértésével márciusban megalakított hattagú testület feladata a bírákat, ügyészeket, ügyvédeket és munkatársaikat ért jogtalan sérelmek feltárása, illetve az erkölcsi rehabilitáció – hangzott el a tájékoztatón.

Zinner Tibor, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökének kabinetfőnöke, a bizottság elnöke elmondta: a rendelkezésükre álló iratok alapján összesen mintegy 5-10 ezer közé tehető azoknak a száma, akik a jogászi szakmában váltak törvénysértés áldozatává.

A bizottság már feltárta azokat a különböző szintű jogszabályokat, amelyek a “jogászság megtörése, a pártos igazságszolgáltatás kialakítása” érdekében születtek meg 1945 után – tette hozzá. Ennek jegyében például 1953-ban 229 bírót állítottak fel székéből, 1956 nyomán pedig csak a Legfelsőbb Bíróságról mintegy másfélszáz bíró és fogalmazó távozott – hangsúlyozta a bizottság elnöke.

Zinner Tibor elmondta, hogy a bizottsághoz fél évtizeden át fordulhatnak a törvénysértő határozat semmisségének kimondása, az erkölcsi rehabilitáció érdekében mindazok az érintettek, illetve hozzátartozók, akikre nem vonatkoznak az eddig elfogadott semmisségi törvények.

Bárándy Péter a sajtótájékoztatón elmondta: bár a ’90-es évek elején születtek semmiségi törvények, mégis szükséges külön is foglalkozni a jogászságot 1945 után ért sérelmekkel. Mert bár a jogászok számtalanszor kerültek olyan helyzetbe ebben az időszakban, hogy mások jogait megsértsék, de mi mégis jól tudjuk, hogy voltak olyanok is, akik inkább megváltak hivatásuktól, és akár a börtönt is vállalták, de nem vettek részt a törvénysértésekben – mutatott rá a miniszter.

“Õk mutattak példát abból, hogyan kell ellenállni ezeknek a törekvéseknek” – emelte ki az igazságügy-miniszter. Hozzátette: az még nem dőlt el, hogy milyen szintű jogszabályban rendezik a bizottság feladatát, hatáskörét.

Lomnici Zoltán az LB és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke a sajtótájékoztatón hangoztatta: “kegyelettel emlékezünk mindazokra, akik a terrorítélkezés következtében vesztették életüket, szabadságukat, és fejet hajtunk az igazságszolgáltatás azon hősei előtt, akik inkább vállalták a nélkülözést, de nem vettek részt a törvénysértésekben”.