Kilenc órán át húzódó vita után a svéd parlament elutasította az európai unió alkotmánytervezetének azt a pontját, hogy a tagállamok által egyszerű többséggel választott elnök álljon az EU élén.

A képviselők leginkább attól tartanak, hogy ez a poszt túl nagy hatalmat koncentrálna egy kézben és az elnök könnyedén a nagyobb tagállamok érdekérvényesítésének eszközévé válhatna.

Ehelyett a svédek a jelenlegi, rotációs elnökségi rendszert tartanák meg az Európai Tanács élén, és ahhoz is ragaszkodnak, hogy minden európai bizottsági tag egyforma szavazati joggal rendelkezzen a testületben.

A svéd kormány eredetileg támogatta az uniós elnöki poszt bevezetését. Laila Freivalds külügyminiszter a szavazás után nehezményezte, hogy a kormányközi konferencián a többi 24 országgal ellentétes álláspontot kell majd képviselnie az ügyben, és mint elmondta, reméli, hogy a parlament hathatós érveket tud majd a kezébe adni ehhez.

Népszavazás nem lesz Svédországban az uniós alkotmányról, mert bár mind ellenzéki, mind kormányoldalról támogatták a referendum kiírásának javaslatát, az nem kapott többséget a szavazáson.