Lengyelországban a kormányzó baloldali koalícióhoz tartozó szenátorok egy csoportja törvénytervezetet nyújtott be a lengyel parlament felsőházában a homoszexuális kapcsolatok törvényesítéséről.

A tervezet a házasságkötés lehetősége mellett tartalmazza egyebek között az elhalt partner utáni öröklés és különböző juttatások (például nyugdíj) vagy a közös adózás jogát, de nem irányozza elő gyermekek örökbe fogadásának lehetőségét.

A tervezetet előterjesztő baloldali szenátorokhoz néhány más frakcióbeli társuk is csatlakozott. Maria Szyszkowska, a vezető kormánypárt, a Baloldali Demokratikus Szövetség szenátora a tervezet benyújtásakor kijelentette: itt az ideje véget vetni a “kettős erkölcsiség” gyakorlatának Lengyelországban, mely szerint mindent szabad, de csak titokban. A homoszexuálisok 2-3 milliós csoportja a legnagyobb kisebbség ma a 38 milliós Lengyelországban – tette hozzá.

A befolyásos lengyel katolikus egyház élesen ellenzi az egynemű partnerek kapcsolatának törvényesítését. Józef Glemp bíboros, lengyel prímás nemrég ismételten felemelte szavát e törekvés ellen, és kijelentette, hogy a lengyel társadalom többsége ellenzi az ilyen “természetellenes kapcsolatok” legalizálását.

Leszek Miller kormányfő szerint a törvénytervezetnek semmi esélye sincs a parlamenti elfogadásra. Ezért – hangsúlyozta – kár az időt vesztegetni erre az ügyre, helyette a szejmnek inkább a többi elfogadásra váró, különösen a lengyel jogot az uniós jogrendszerhez illesztő 24 törvényjavaslatra kellene összpontosítania.