Az eurózóna tizenkét országának pénzügyminiszterei drámai viták után 8:4 arányban leszavazták az Európai Bizottság javaslatát, amely az úgynevezett stabilitási és növekedési paktum értelmében eljárást indított volna Németország és Franciaország ellen a hiánykorlát túllépéséért.

Ugyanígy döntött tegnap délben, immár az eurózónán kívüli uniós kollégákkal kiegészülve, az EU pénzügyminiszteri tanácsa, írta a Népszabadság.

Az annak idején éppen német követelésre hozott szabályok értelmében az Európai Bizottság többmilliárd eurós pénzbüntetéssel fenyegető eljárást indított volna Berlin és Párizs ellen, mivel azok három egymást követő évben túllépik a folyó költségvetési hiánynak a bruttó nemzeti össztermékhez viszonyított, legfeljebb háromszázalékosnak engedélyezett határát.

A két ország most nem volt hajlandó az EB által szükségesnek tartott mértékben csökkenteni közkiadásait, és alighanem várható bevételeit is túlbecsülte az arány mesterséges javítása kedvéért. A miniszteri tanács ennek elfogadásával lényegében kimondta: a paktumot nem kell betartani. Hollandia, Ausztria, Spanyolország és Finnország hiába tiltakozott a kivételezés ellen, és a bizottság is legfeljebb az EU bíróságához fordulhat majd. Ugyancsak hiába kérte a paktum betartatását az Európai Központi Bank, amelynek kormányzó tanácsa tegnap este (videotelefonos) válságtanácskozást kezdett.

Bővebben:
http://www.origo.hu/…untetik.html