Hétfőn folytatódik a közel 12 ezer madarat elpusztító olasz vadászok és magyar segítőik elleni per. A 300 milliós eszmei értékű, lefagyasztott védett madarakból álló szállítmányt két éve fedezték fel az udvari határátkelő-helyen. Ha a magyar és olasz gyanúsítottak bűnössége bebizonyosodik akár tíz év börtönt is kaphatnak.

Hétfőn folytatódik Pécsett annak a hat magyar és öt olasz állampolgárnak a pere, akik a vád szerint két évvel ezelőtt több mint 11 ezer védett madár lelövésével minden idők egyik legnagyobb természetkárosítását követték el Magyarországon. “Az eljáró, de az ügyet helyszűke miatt a megyeszékhelyen tárgyaló Mohácsi Városi Bíróság a tervek szerint hétfőtől szerdáig ötven tanút hallgat meg” – közölte a Baranya Megyei Bíróság sajtótitkára.

Bencze János szerint a különösen nagy értékre, bűnszövetségben elkövetett lopás, valamint élő szervezet tömeges pusztulását eredményező természetkárosítás miatt indult tárgyalás szeptember elején kezdődött, de azt a bíróság két nap után, a magyar vádlottak meghallgatását követően, az olasz vadászok távollétében elnapolta.

A magyar érintettek – akik vadászatok szervezésével foglalkozó cégek munkatársai – szabadlábon védekezhetnek, az öt külföldi vadász korábban távozott az országból, közülük ketten biztosítékot helyeztek letétbe.

A vádirat szerint 2001. november 5-én a vámosok az udvari magyar-horvát határátkelőhelyen 40 védett madárfaj 11 700 egyedének lefagyasztott tetemét találták meg egy olasz hűtőkocsiban. A nyomozás során kiderült, hogy a madarak Kalocsa, Baja, Mélykút és Csávoly térségéből származnak.