“Súlyos támadás ért a Hegedűs-perben eljáró tanács elnökén kívül az utóbbi időben egy magas rangú fővárosi bírót, zaklatták a szegedi roma testvérpár kártérítési perében ítélkező bírónőt és az ügyészség vádat emelt egy fővárosi kerületi bíróság elnökhelyettesének támadója ellen” – mondta az MTI-nek Lomnici Zoltán.

“A bírák elleni támadások a jogrendet fenyegetik” – hangsúlyozta a főbíró annak kapcsán, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalától (OITH) bekérette és áttekintette az utóbbi időben történt esetekről szóló jelentéseket.

“A néhány héttel ezelőtti felhívásomban foglaltakat ezek az esetek is jól illusztrálják” – jegyezte meg a főbíró. Lomnici Zoltán november 11-én felhívásban fordult a köztársasági elnökhöz, a kormányhoz és az Országgyűléshez, azt kérve, ítéljék el a bírák alkotmányos jogait sértő megnyilvánulásokat.

Lomnici Zoltán a bírák sérelmére elkövetett cselekmények kapcsán kijelentette: “Fontos, hogy a bíróságok ítéleteit bárki szabadon vitathassa, kritizálhassa, a szélsőséges megnyilvánulások azonban veszélyesek, a verbális erőszak könnyen átcsaphat fizikai erőszakba”.

A jelentés megerősítette azokat a sajtóhíreket, melyek szerint belőttek az ifjabb Hegedűs Loránt ügyében másodfokon tárgyaló és felmentő ítéletet hirdető tanács elnökének otthonába – mondta a Legfelsőbb bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke. “Körülbelül 1,8 méteres magasságban kerek lyuk látszik a ház ablakán, körülötte kagylós törés” – ismertette a jelentést Lomnici Zoltán.

Az esetet maga a bíró jelezte írásban az illetékes bírósági vezetőnek és utalt arra, hogy a történteket vizsgálta a rendőrség, fokozott járőrözést tartottak a vidéki ingatlan körzetében, de nem jutottak az elkövető nyomára – mondta a főbíró. Az illetékes bírósági vezető jelentette a rendkívüli eseményt az OITH vezetőjének és közölte, hogy feltehetően Flóber pisztolyból, légpuskából vagy más eszközből lőttek az ablakra. A bíró nem kért személyi védelmet. Arról is tájékoztatta vezetőit, hogy még soha nem történt vele hasonló eset, és eddig “a lövöldöző sem jelezte” tette indítékát, motívumát.

Lomnici Zoltán elmondta, hogy az OITH-tól bekért jelentések szerint a Szegedi Városi Bíróságnak a roma testvérpár kártérítési ügyében ítélkező bíráját az ítélethozatalt követően ismeretlen személyek több ízben zaklatták telefonon, megpróbálták felderíteni lakóhelyét.

Az OITH arról is tájékoztatta a főbírót, hogy novemberben az egyik, a fővárosban tevékenykedő magas rangú bírót megtámadták és leütötték. Elvették mágneses belépőkártyáját, bírói igazolványát és munkahelyi kulcsait. A támadás nyomán a bíró kórházba került, ahol megműtötték. Eddig nincs arra vonatkozó adat, hogy hivatali tevékenységével összefüggésben érte volna a támadás.

Lomnici Zoltán közölte, hogy a napokban vádat emelt a Budai Központi Kerületi Bíróság elnökhelyettesének támadója ellen a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal. A vád hivatalos személy elleni erőszak. A bírósági vezetőt hivatali helyiségében puszta kézzel támadta meg az elkövető, akit úgy kellett lefogni.