Egy a Hír Tv által bemutatott, Demecserrel kapcsolatos filmben a roma interjúalany hosszasan ecsetelte, hogy szerinte a kormányt is irányító “zsidó kisebbségnek” “nem érdeke, hogy a cigányság összefogjon”. Az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke elhatárolódott a kijelentéstől.

A Hír Tv Becsület napja – Demecser címmel sugározta vasárnap Turba Tímea és Vitézy László filmjét – írja hétfői számában a Magyar Hírlap. Ennek nagy része egy Lakatos Miklóssal készített interjú volt. Lakatos a Magyarországi Cigányszervezetek Fórumának (MCF) munkatársaként dolgozott a demecseri kampányban.

Lakatos a Hír Tv-nek adott interjújában így fogalmazott: “Nézze meg azt: van egy olyan kisebbség Magyarországon, amelyik a kormányt is befolyásolja. Azt tudja hogy melyik, ugye? Tudja, hogy melyik? A zsidó kisebbség. Õ irányítja a kormányt is. Ennek a pártnak nem érdeke, hogy a cigányság összefogjon. Azért nem érdeke, mert nem akar még egy vetélytársat magának. Így van? És a cigányok többen vannak, mint a zsidók Magyarországon. Ha egy olyan párt, amelyik cigánypárt lenne és erősebb lenne, mint a zsidópárt, akkor mi irányítanánk a kormányt, vagy kormányzati tényezők lennénk. És ezért a zsidók azt mondják, hogy nem kellenek a cigányok.”

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat (OCÖ) elnöke ép ésszel felfoghatatlannak nevezte Lakatos kijelentéseit. Lakatos nincs tisztában szavai értelmével, azoktól az OCÖ és az MCF a leghatározottabban elhatárolja magát – mondta a Magyar Hírlapnak Kolompár, aki érthetetlennek tartja, mi inspirálta Lakatost, hogy a cigányságot és a zsidóságot egymással szembeállítsa.