Fazekas Judit, az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára kifejtette, a Luxemburgi Európai Nagybíróságon és az ugyancsak luxemburgi székhelyű elsőfokú bíróságon áll majd munkába a két magyar jelölt.

A kormány várhatóan az év végéig jelöli ki azt a két bírót, aki május elsejétől részt vesz az Európai Unió bíróságainak munkájában.

Medgyessy Péter miniszterelnök brüsszeli tárgyalásain valószínűleg téma lesz a két bíró kiválasztása is. Jogtudósok, alkotmánybírók, egyetemi tanárok, vagy akár közigazgatási szakemberek közül választhat a kormány, de mint Fazekas Judit hozzátette, meglehetősen szűk azoknak a köre, akik a legmagasabb minősítéssel, megfelelő tapasztalattal és francia nyelvtudással felvértezve alkalmasak lehetnek a feladatra.

Õk összesen 15-20-an lehetnek mindössze. Az európai uniós bírókat, így a két magyart is, hat évre választják. Tisztségük ideje azonban többször is meghosszabbítható. Mivel mindkét testületbe egy-egy személyt küldenek a tagországok, így májustól az eddigi 15 helyett 25 tagú lesz a két bírói testület.