Nincs szükség hatósági engedélyre az úgynevezett játékos pirotechnikai eszközök használatához a december 1-jén életbe lépett jogszabály alapján – tájékoztatta az MTI-t a Belügyminisztérium (BM) munkatársa hétfőn.

A pirotechnikai termékek használatát 25 éven át egy belügyminisztériumi rendelet szabályozta, ezt váltja fel a december 1-jén életbe lépett kormányrendelet – közölte a minisztérium jogi főosztályának munkatársa.

Ring Béla elmondta: a 25 évvel ezelőttihez képest – amikor leginkább csak augusztus 20-án rendeztek tűzijátékot – igencsak megnőtt az érdeklődés a szórakozás ezen formája iránt: sokan használják magánrendezvényeken, színházakban.

A legtöbb ember nem tudta, hogy a cukrászdában vett szikrázó gyertya felhasználása is illegális volt, hiszen a BM-rendelet minden pirotechnikai terméket a gyufa és a csillagszóró kivételével hatósági engedélyhez kötött – tette hozzá a tárca munkatársa, aki szerint ezt a tömeges – bár a hatóságok által nem szankcionált – jogsértést kellett rendezni az új szabályozásban.

A kormányrendelet a pirotechnikai eszközök hatóanyagának összetétele és mennyisége alapján négy kategóriába sorolja a termékeket: parányi, úgynevezett “játékos” termékekre – ilyenek a torták szikrázó gyertyái -, kis tűzijáték-termékekre, mint a kis pálcás rakéták, forgótüzek, valamint közepes és nagy tűzijáték-termékekre.

Ismertetése szerint a “játékos” pirotechnikai termékeket – mivel csekély a hatóanyag-mennyiségük – magánszemélyek is szabadon birtokolhatják, a többi kategóriába tartozó termékre azonban továbbra is hatósági engedély szükséges, azokhoz magánszemély nem is kaphat engedélyt.

Az ilyen pirotechnikai eszközök gyártását, felhasználását a rendőrség ellenőrzi, szakhatóságként a katasztrófavédelem jár el. Mivel mostantól legális a használatuk, így használati utasítással is el kell látni ezeket az eszközöket.

A kis tűzijáték-termékekre vonatkozik az az új szabály is, hogy meghatározott időszakban és helyeken magánszemélyek is felhasználhatják, de ezeket csak szilveszter környékén, december 28-tól lehet megvásárolni és legkésőbb újév hajnalán fel kell használni azokat.

Megemlítette: a megnövekedett igény mellett az európai uniós csatlakozás is indokolta a BM-rendelet megváltoztatását, hiszen az EU legtöbb országában ezeket a termékeket magánszemélyek hatósági engedély nélkül birtokolhatják, felhasználhatják.

Ring Béla elmondása szerint a kormányrendelet gondot fordít azokra is, akiknek nem tetszik a pirotechnikai eszközök felhasználása: a szabályozás szerint tűzijátékot csak hatósági engedéllyel meghatározott helyen lehet tartani, és gondoskodni kell védőtávolságról, valamint szabályozzák a maximális hanghatást is.

A kormányhatározat részletesen szabályozza az engedélyeztetéshez szükséges feltételeket, és rögzíti: be nem tartásuk szabálysértés, amelyet egy másik jogszabály 50 ezer forinttal rendel büntetni.