Összesen 100 millió euróra büntette az európai versenyhivatal azt az öt, szén és grafitalkatrésszel kereskedő céget, amely összefogott, s tíz éven keresztül mesterségesen magasan tartotta árait.

A legnagyobb büntetést a Carbon Lorraine cégnek kell kifizetnie (43 millió eurót), majd a Schunk (30 millió euró), az SGL (23 millió) és a Hoffmann (3 millió) következik a sorban, a Conradty pedig csekély 1 millió euróval megúszta a kalandot.

Az európai hatóságok egyfajta vádalku eredményeként nem büntették meg a Morgan Crucible vállalkozást, ugyanis ez a cég jelezte a szabálytalanságokat.

Brüsszel szerint a kartell 1988 és 1999 között működött, és a vállalkozások képviselői több mint 140 alkalommal találkoztak, hogy megbeszéljék az áremelések ügyében képviselt közös álláspontot. Az SGL és a Carbon Lorraine esetében kiderült, hogy másik két kartellnek is tagjai voltak, ott a grafit-elektródák piacán befolyásolták törvényellenesen az árakat. Az SGL-re kiszabott büntetést ennek ellenére 33 százalékkal csökkentették, azzal az indoklással, hogy a „cég nehéz pénzügyi helyzetben van”.

Az elmarasztalt vállalkozások szén- és grafit alapú alkatrészeket gyártottak elektromos motorokhoz, amelyeket ablakemelőben, villanyborotvákban és porszívókban használnak. Az szóban forgó termékek európai piaca éves viszonylatban 290 millió eurós értékű.