Nem lett volna szabad karácsonyi vásárt tartani a leégett Budapest Sportcsarnokban. Mint az MTV Híradója szerdán jelentette, ezt állapította meg első fokon a bíróság. A négy évvel ezelőtt leégett csarnokban felállított ideiglenes üzletek tulajdonosai több százmillió forintot követlenek az üzemeltetőtől. A bíróság a felelősséget már megállapította, ám a kártérítés mértéke egy újabb ítélettől függ.

A BS-tűzben a karácsonyi vásárt tartó több mint 300 kereskedő árukészlete semmisült meg, azaz égett porig. A kereskedők egy része – 184-en – elfogadta az akkori kormány ajánlatát, és vesztesége egyharmadának megfizetéséért cserében nem pereskedett. Több mint száz árus viszont bírósághoz fordult kára megtérítése érdekében.

A három éve tartó pereskedésben a károsultak azt állították, hogy a Budapest Sportcsarnok azért égett le, mert nem tartották be a tűzvédelmi szabályokat. Az üzemeltető viszont kitartott amellett, hogy az előírásoknak megfelelően járt el.

A Fővárosi Bíróság elsőfokú ítélete szerint a sportcsarnokban nem lett volna szabad karácsonyi vásárt tartani. A bíróság úgy ítélte meg, a Budapest Sportcsarnok használatba vételi engedélye egyértelműen úgy rendelkezik, hogy a létesítmény rendeltetése több célú, sport, kulturális, politikai rendezvényekre alkalmas, tehát vásár tartására nem.

A károsultak 330 millió forint megfizetését kérik az üzemeltetőtől. A bíróság arról később dönt, hogy a kereskedőknek egyenként mekkora kártérítés jár.