Jóváhagyta az Európai Unió kibővítését, a tíz új tagállam, köztük Magyarország felvételét csütörtökön este a belga parlament. A képviselőház 119 szavazattal 17 tartózkodás mellett ratifikálta az unió bővítési szerződését, amit a szenátus már másfél hónappal ezelőtt jóváhagyott.

A tíz ország csatlakozása egy régi igazságtalanságot hoz helyre, egyben a demokrácia győzelme a totalitarizmus felett – hangzott el az esti vitában, amelynek kimenetele nem volt kérdéses.

A képviselők ugyanakkor elfogadtak egy másik határozatot is, amely felszólítja Guy Verhofstadt miniszterelnök kormányát arra, hogy tegyen meg mindent az EU új alkotmányának elfogadása érdekében. A 87 igen, 19 nem szavazattal és 30 tartózkodással elfogadott határozat leszögezi: amennyiben az unió jelenlegi és jövendő tagállamai az európai alkotmány felhígított változatát fogadják el, akkor Belgium az egyik motorja lesz annak, hogy az EU-n belül azok az országok, amelyek ezt akarják, fokozott együttműködésre léphessenek egymással.

Ez utóbbi határozatot megfigyelők szerint a képviselők azért kapcsolták össze a bővítés ratifikálásával, mert – bár Belgium nem akarja megakadályozni az új tagországok felvételét – több brüsszeli politikus nehezményezte néhány új tagállamnak az alkotmánytervezet bizonyos részeit elutasító álláspontját.