Egy szavazat híján egyhangúlag voksolt az Európai Unióhoz csatlakozó tíz új tagállam – köztük Magyarország – felvétele mellett a párizsi szenátus. A francia felsőház szerda esti ratifikációs aktusában a kommunista frakció nem vett részt, egyetlen jelen lévő képviselőnője adta le az egyetlen ellenszavazatot a 287 támogató szavazattal szemben.

A szenátus másik három pártja, a kormányzó chiracista UMP, a jobboldalhoz tartozó UDF liberális minipárt és az ellenzéki Szocialista Párt (PS) egységesen kiállt az európai közösség keleti bővítését kimondó athéni szerződés mellett.

A francia nemzetgyűlés november 26-án közel hasonló arányban adta meg a zöld jelzést az EU eddig legnagyobb bővítéséhez.

A több mint ötvenéves szervezethez való csatlakozás feltétele, hogy az új belépők és az unió mind a 15 jelenlegi tagállama törvénybe iktassa a bővítést. A 2004. május elsejével teljes jogú taggá váló országokban a ratifikációs folyamat már lezajlott, a Tizenötök egyharmada – Dánia, Nagy-Britannia, Németország, Portugália és Spanyolország törvényhozása – szentesítette az athéni szerződést.