A finn és svéd bíróságok a jelek szerint habozás nélkül megadták azt a Microsoftnak, amit az USA-ban kétszer is megtagadtak tőle: előzetes döntésükben megtiltották a Linux-fejlesztő Lindows.com cégnek, hogy használja a Lindows nevet.

A Microsoft még 2001 decemberében perelte be a Lindows.comot a Windows márkanév elbitorlásáért, és névhasználat letiltását kérte a bíróságtól. Ezt első fokon és fellebbviteli szinten is elvesztették, így most esküdtbíróság dönt a kérdésről 2004. március 1-én.

Az európai bíróságok viszont pártolni látszanak a Microsoftot. A redmondi óriás november 28-án kérte a névhasználat előzetes felfüggesztését, és december 1-én megkapta. De a svéd bíróság is két munkanap alatt meghozta döntését, amikor a december 9-i kérést 10-én jóváhagyta. A cég hasonló kéréssel fordult egy holland bírósághoz, és ugyanezt fontolgatja Franciaországban is.

A Lindows-com vezérigazgatója, Michael Robertson a svéd döntésre reagálva nyilatkozatában megbélyegezte a szoftveróriást, azzal vádolta, hogy a pert „faltörő kosként használja a Linux szétzúzásához”. A Microsoft tagadja, hogy a verseny akadályozása volna a célja. „Mi csupán azt kérjük a Lindows.comtól, változtassa meg a nevét, amely egyértelműen a mi Windows márkanevünket másolja”, kommentálta Robertson közleményét Stacey Drake, a Microsoft szóvivőnője.