Az eredetire nagyon hasonlító domainnevek bejegyzése miatt vették őrizetbe még szeptemberben azt az amerikai férfit, aki a napokban bűnösnek vallotta magát.

Először márciusban hallottunk arról az Egyesült Államokbeli törvénytervezetről, melyben a jogalkotók szigorúbb elbánást akartak a félrevezető domainnevek beregisztrálói számára – a tervezet azóta beépült Truth in Domain Names Act néven az amerikai jogrendbe, s ennek alapján letartóztatták John Zuccarinit, akit legalább háromezer megtévesztő domain beregisztrálásával vádolnak. A férfi évek alatt regisztrálta be számos, megtévesztő domainjét – például a disneyland.com-ot, akinek ténykedése nyomán számos gyermek jutott (akarata ellenére) pornográf tartalmú oldalakra. Fel lehet hozni Brtiney Spears-t is, akinek a nevét 16, az eredetitől alig különböző URL-ként regisztrált be az amerikai férfi.

Nem az idei az első eset egyébként, hogy Zuccarini bíróság elé került: tavaly és tavalyelőtt is meggyűlt már a baja a hatóságokkal. 2001-ben még 1,8 millió dolláros kártérítésre is kötelezték. Idén ½csak½ 250 ezer dollárja bánja az ügyet, ám ezúttal az új törvény miatt akár négy évre börtönbe is kerülhet – írtuk szeptemberben. Az 56 éves Pennsylvania-i férfi azóta beismerte bűnösségét, és megegyezésre törekszik a hatóságokkal. Ennek eredményeként két és fél, három évnyi börtönbüntetést szeretne maga számára, amit azonban a bíró tovább súlyosbíthat.