A zeneipar hamarosan Európában is frontot nyit az illegális fájlcsere elleni küzdelmében – jelentette be a Nemzetközi Zeneipar Szövetség (IFPI).

Az Amerikában már gyakorlatilag megszokottakhoz hasonló, egyéni fájlcserélők elleni első perek indítása a jövő évben várható.

“A perek nagy része eddig az Egyesült Államokra korlátozódott. Azonban ezt az ‘ellencsapást’ elkerülhetetlenül ki kell terjesztenünk nemzetközi szintre is”, írta az IFPI egy belső kiadványában Jay Berman, a szervezet elnöke. Berman írásában az IFPI jövő évi jogi stratégiáját vetítette előre.

Az amerikai lemezkiadókat tömörítő szervezet, a RIAA idén nyáron indította meg első nagyszabású jogi hadjáratát az egyéni fájlcserélők ellen, és azóta felhasználók ezreit citálta bíróság elé a szerzői jogok megsértésének vádjával. Az áldozatok között több olyan személy is megtalálható volt, akik esetében a megfelelő technikai eszközök hiánya miatt gyakorlatilag kizárható, hogy elkövethették volna az ellenük indított perek alapját képező cselekményeket, a RIAA mégis sokmillió dolláros kártérítést követelt tőlük.

A perek hatása egyébként a fájlcserélő hálózatok aktív felhasználói számának alakulásában is nyomon követhető volt. Például a június végén még mintegy 6.5 millió felhasználóval rendelkező Kazaa hálózatára szeptember utolsó előtti hetében már csak 3.9 millióan léptek fel, de a hasonló módon csökkent a Morpheus, a BearShare és iMesh felhasználóinak száma is.