A magyar hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a kínzás és embertelen bánásmód tilalmára vonatkozó harmadik cikkelyét.

Elmarasztalta a magyar államot és 4700 euró kártérítésre kötelezte az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden, Kmetty Ágoston magyar állampolgárnak okozott erkölcsi kár címén.

A strasbourgi testület döntésének értelmében a magyar hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a kínzás és embertelen bánásmód tilalmára vonatkozó harmadik cikkelyét, amikor nem folytattak kielégítő vizsgálatot Kmetty rendőrségi bántalmazás miatti panasza alapján.

A budapesti illetőségű magyar állampolgárt 1998.decemberében őrizetbe vették, amikor egy bombariadó alkalmával megtagadta az együttműködést a rendőri szervekkel. Állítása szerint a rendőrök bántalmazták, és több órán át megalázó körülmények között tartották fogva. Kmetty az ügyben feljelentést tett. Orvosi vizsgálat sérüléseket mutatott ki csuklóján és hasfalán, valamint megállapították, hogy több szemfoga meglazult. Az eljárást azonban a magyar hatóságok megszüntették.

Az emberi jogi bíróság úgy találta, hogy bár a bizonyítékként benyújtott orvosi látleletek nem igazolták egyértelműen, hogy a felperes sérüléseit az indokolatlanul kegyetlen rendőri eljárás okozta volna, a magyar hatóságok nem tettek meg mindent, hogy az eset körülményeit kivizsgálják, többek között nem hallgatták ki az ügyben érintett rendőröket.

Szintén nem vagyoni kártérítést ítélt meg kedden a strasbourgi testület egy másik magyar állampolgárnak a magyar állammal szemben, egy elhúzódó válóper miatt. Az ítélet szerint a csaknem nyolc éven át tartó válóper megsértette a felperes, Sesztakov Rezső tisztességes tárgyaláshoz való jogát, amikor nem biztosította számára az ésszerű időn belül történő határozathozatalt. A bíróság 4500 euró összegű kártérítést ítélt meg Sesztakovnak.