Törölték a “primitív” megjelölést annak a testvérpárnak az ítéletéből, akiket jogtalanul tartottak előzetes letartóztatásban emberölés gyanúja miatt Csongrád megyében – tudta meg a HavariaPress.

A testvérpárt egy 2000-ben történt emberölés miatt vették őrizetbe, és mintegy 14 hónapon át tartották őket fogva. Miután kiderült, hogy alaptalanul gyanúsítják őket, a két férfi kártérítési pert indított az állam ellen. Első fokon így fejenként 1,2 millió forint kártérítést kaptak, s a bíróság a döntést egyebek mellett a testvérek primitív személyiségére történő hivatkozással indokolta. A két férfi ezt követően a kártérítési összeg emeléséért fellebbezett, valamint azért, hogy a megjelölést töröljék az ítéletből.

A másodfokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság nem fogadta el a testvérpár kérését a kártérítési összeg növelésére, és helybenhagyta a megítélt nem vagyoni kár 1,2 millió forintos összegét. A döntés értelmében a két férfinak emellett fejenként 220 ezer forint vagyoni kártérítést ítéltek meg. A bíróság végül kimondta, hogy hiba volt az orvosszakértő szakkifejezését az ítélet indokaként felhozni, a csütörtöki ítéletben ezért egyszerű személyiségnek minősítették a két testvért. A döntés értelmében a megítélt kártérítést 15 napon belül ki kell fizetni, a másodfokú bírósági költségek azonban a felperes testvéreket terhelik. A bíróság döntése jogerős.

Korábban:
Szakkifejezésként használta a bíró a primitív minősítést
http://www.jogiforum.hu/hirek/9545

Fellebbez a kártérítés összege miatt egy ártatlanul fogva tartott testvérpár
http://www.jogiforum.hu/hirek/9551