Szeptember közepén a Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága és Igazságügyi Minisztériuma alkotmányjog tárgyból versenyt hirdetett nappali tagozatos, 2-5. évfolyamon tanuló jogász hallgatók számára. A 2. fordulóban legjobb eredményt elért versenyzők jutnak be a döntőbe, melynek időpontja 2004. április közepe.

Szeptember közepén a Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága és Igazságügyi Minisztériuma alkotmányjog tárgyból versenyt hirdetett nappali tagozatos, 2-5. évfolyamon tanuló jogász hallgatók számára.

A három fordulós verseny első részében három komplex jogeset egyikét kellett megoldani.
A második fordulót – melyben szintén komplex jogeset megoldása lesz a feladat – 2003 novemberében, Budapesten rendezzük meg. A megoldás kidolgozásához bármilyen, nem elektronikus segédeszköz felhasználható.

A legjobb eredményt elért versenyzők jutnak be a döntőbe, melynek időpontja 2004. április közepe.

A döntőbe jutottak névsora:

Enyedi Krisztián, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Győri Tagozat
Körtvélyesi Zsolt, József Attila Tudományegyetem, Szeged
Módos Mátyás, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Győri Tagozat
Simon Ákos, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest
Szabó Krisztián, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest
Szőke Balázs, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest
Váczi Péter, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Győri Tagozat
Virányi Karolina, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Győri Tagozat

A döntőben a versenyzők mind retorikai, mind írásbeli elemző képességükről tanúbizonyságot tesznek. Meghatározott témák közül választva egy 18-20 oldalas – a szakdolgozatokra vonatkozó formai követelményeknek megfelelő – művet kell készíteniük, melyet alkotmányjogászokból álló bizottság előtt védenek meg. A témákat a második forduló után ismertetjük a döntőbe jutott versenyzőkkel. A bizottság ezt követően a dolgozat témájától eltérő, gyakorlati alkotmányjogi kérdéseket is feltesz. A dolgozattal és a szóbeli teljesítményével legmagasabb összpontszámot elért versenyző szerzi meg az első helyet.

A verseny fővédnökei, dr. Holló András, az Alkotmánybíróság elnöke és dr. Bárándy Péter igazságügy-miniszter jóvoltából az 1. helyezett 100 000 Ft, a 2. helyezett 70 000 Ft, a 3. helyezett 50 000 Ft pénzjutalomban részesül.

Az Alkotmányjogi versennyel kapcsolatosan felmerülő kérdésekre dr. Szüts Korinna koriszuts@freemail.hu és dr. Karsai Dániel karsaid@im.hu válaszol e-mailben.

Korábban:

Alkotmányjogi verseny
http://www.jogiforum.hu/hirek/9214

Alkotmányjogi verseny – lezárult az első forduló
http://www.jogiforum.hu/hirek/9524