Új határnapot tűzött ki a bíróság abban a személyiségi jogi perben, amelyet egy mobiltelefon-társaság kezdeményezett egy konkurrensével szemben – jelenti a HavariaPress.

A Vodafone azt követően indított pert versenytársa, a Westel ellen, miután a Westel válasz-reklámot készíttetett a Vodafone egy hirdetésére. A személyiségi jogi per tárgyalása pénteken reggel vette kezdetét a Fővárosi Bíróságon. A bírák azonban új határnapot tűztek ki az ügyben, mivel az alperes csak a múlt pénteken kapta kézhez a bírósági keresetet, a keresetkiegészítést pedig – az idő rövidsége miatt – a bíróság ki sem tudta postázni nekik. A tárgyalás ilyen gyors lefolytatását egyébként az indokolta, hogy a Vodafone ideiglenes intézkedést kért a bíróságtól, ezt azonban a bírák elutasították. A per tárgyalása február kilencedikén folytatódik.

A felperes Vodafone szerint az alperes Westel által készített reklám három Vodafone-reklámot ötvözött, így sértve a Vodafone személyiségi jogait és jó hírnevét. Álláspontjuk szerint a hirdetések ráadásul negatív reklámot sugallnak, így az üzleti tisztességbe is ütköztek és a versenytárs lejáratására irányultak. A bennük szereplő karakterek pedig az összetéveszthetőségig hasonlítanak a Vodafone által szerepeltetett karakterekre. A Vodafone szerint a november 4. óta sugárzott reklám nem az objektív valóságot tükrözi, sőt gyakorlatilag bojkottra szóló felhívást is tartalmaz. A társaság ezért azt kérte a bíróságtól, hogy az állapítsa meg a jogsértést, tiltsa el a Westelt annak folytatásától. Emellett a Vodafone elégtételt és százezer forint kártérítést is kért, valamint azt, hogy a bírák rójanak ki bírságot a Westelre, tisztességtelen piaci magatartás miatt.

A felperes mindemellett ideiglenes intézkedésként azt kérte a bíróságtól, hogy állíttassa le a reklám sugárzását. A Westel azonban azt állította hogy a vetítést már korábban, önszántukból leállították. A bíróság – részben emiatt is – elutasította a Vodafone erre irányuló kérelmét. A Westel egyébként azzal védekezett, hogy a reklámjuk egy paródia, ami szerintük nem is volt sértő, mindössze válasz volt a felperes korábbi reklámjára. Üzleti titkokra való hivatkozással viszont a Westel zárt tárgyalás elrendelését kérte, ám a bíróság nem adott helyt a kérelemnek. A felek között egyébként egy másik eljárás is folyik ugyanebben az ügyben, a reklámtörvény sérelme miatt.