A szólásszabadság melletti állásfoglalásként, halála után 37 évvel megsemmisítették a Lenny Bruce amerikai humorista ellen “obszcén” nyilvános előadás miatt hozott ítéletet New York államban.

George Pataki kormányzó kedden törölte el azt a múlt század hatvanas éveiben született bírósági határozatot, amely Bruce-t trágár szavak kimondása miatt marasztalta el. A politikus a lépést úgy értelmezte, mint New York állam kiállását az amerikai alkotmány első kiegészítésében foglalt szólásszabadság joga mellett.

Az ítélet eltörléséért előzetesen kampányt folytatott Bruce volt felesége és lánya, valamint két tucatnál is több, a szólásszabadságra szakosodott jogász, és komikusok – köztük Robin Williams, valamint a Smothers Brothers – egy tábora. A néhai komikus ellen a Cafe Au Go Go nevű, Greenwich Village-beli szórakozóhelyen egy 1964-ben előadott műsora miatt emeltek vádat, mivel abban Bruce több mint száz obszcén szót használt. Az előadáson jelen voltak civilruhás ügynökök is, és Bruce ellen tanúskodtak a perben, amely fél évig tartott. Bruce ügyetlen fellebbezett, s a jogi és anyagi nehézségektől megtörten, 1966-ban, 37 évesen hunyt el kábítószer-túladagolás következtében.