Minden Magyarországon használatos irat, még a népköztársasági címeres személyi igazolvány is bekerült az uniós okmánytárba. Így május elsejével akár ezzel az igazolvánnyal is lehet utazni az európai uniós országokba.

Az okmánycsere elindulása, 2000. január elseje óta 3 millió új személyi igazolványt adtak ki a hatóságok, de még így is mintegy 6 millió régi személyi okmány van forgalomban. Ezeket kötelezően csak akkor kell kicserélni, ha érvényességi idejük lejárt. Ezen nem változtat az sem, hogy májustól Magyarország az unió tagja lesz.

Urbán György hivatalvezető, BM Központi Adatfeldolgozó Hivatal: – Mindenfajta személyi azonosító igazolvány érvényes lesz, tehát az új típusú kártya formátumú személyi és a régi formátumú Magyar Köztársaság, sőt, a Magyar Népköztársaság formátumú személyi is alkalmas lesz arra, hogy az unió országaiban – mint hogyha útlevéllel utaznánk – tartózkodhassunk meghatározott ideig.

Egy új okmányt azért kötelezően be kell vezetni jövőre az uniós csatlakozás miatt. 2004. július elsejétől a mozgáskorlátozottak olyan új parkolási igazolványt kapnak, amely érvényes lesz a közös Európában is.